Tuesday 18 November 2008

Dodeskaden

Fiind copil, îmi doream – spre disperarea mamei – să mă fac vatman, atunci când voi fi mare. Dodeskaden, filmul lui Kurosawa din 1971, mi-a amintit (când, prin 1986, l-am văzut prima oară) de teribila pasiune din copilărie pentru tramvaie. Îmi plăcea să călătoresc cu ele (pe singurele linii existente pe-atunci: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 şi 8) ore-n şir, să intru-n vorbă cu vatmanii şi vatmaniţele, să le botez (Mioru, Bosumflatu etc.), să trasez cu creta imaginare linii de tramvai şi macazuri pe linoleumul internatului de fete unde locuiam – între 1974-1977 – cu mama, să mă transform în neobosit vatman al acelor machete de jucărie. Recent am descoperit nişte fotografii vechi (trimise de Raluca pe mail) cu diverse tramvaie timişorene, răscolitoare de amintiri...Tramvaiele trec, amintirile – câte mai sunt – rămân.

4 comments:

Anonymous said...

un deliciu sa vad imagini din Timisoara de demult, cu tramvaie din care n-am prins decat pe cele din seria "Timis"-de care duc dorul acum. ma minunez de pasiunile unor oameni, chiar curios si simpatic totodata, ma bucur pentru ca olandezul acela a trecut pe aici, si nu numai; cand am vazut astea patru imagini m-am gandit ca sunt de prin ceva tara straina, nu Romania, si undeva prin anii '80. Sunt in culori vii si-mi par actuale. De n-ar fi locurile pe care le stiu ca nu mai sunt asa m-as duce sa vad tramvaie trecand prin Libertatii.

saskiul said...

Tramvaiele astea "retro" au farmecul lor, desigur. Sunt un fel de madlena proustiana, datatoare de nostalgii. Atata doar ca iarna inghetai de frig in ele...

Anonymous said...

Saskiul, tare frumoase sunt fotografiile. Ma intrebam daca mai ai cumva si altele. Nu neaparat cu tramvaie, cat cu Timisoara anilor '70-'80.

Oare ar fi interesant sa deschizi un topic cu amintiri din acei ani?

Nu atat pentru ca "inainte era mai bine" (ca stim cu totii cat de bine era :-) de fapt), cat asa, de dragul anilor primei noastre juneti ;-) Deja? :-)

saskiul said...

Din pacate, nu am adunat poze cu Timisoara acelor ani. Insa daca voi gasi prin arhive, o sa postez sigur. Mersi de idee.