Tuesday 18 August 2009

Recviem pentru Florin Bogardo

Recent, „marea trecere” a lui Florin Bogardo în „lumea umbrelor” a reprezentat (încă) un subiect de senzaţie, preţ de o zi-două, în media românească. Un prilej – pentru VIP-uri actuale şi vedete mai mult sau mai puţin uitate - de a face valuri, de a ieşi în faţă. Eminescu, evergreen: „Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel, / Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el / Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.” Decorul, tot eminescian, căci „spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi” a ajuns „a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi”.

Cameramani şi jurnalişti, însoţiţi de paparazzi i-au adus lui Bogardo – post mortem - chiar mai mult de 15 secunde de celebritate. Normal, doar şi-a plătit-o cu preţul suprem. Nici forumiştii nu s-au lăsat mai prejos. Pentru că suntem în epoca de aur a junk jurnalismului, fiecare-şi dă cu părerea, mai ales atunci când nu are ce spune. Unii cel puţin îşi recunosc ignoranţa: „Nu ştiu ce muzică a scris, dar nu-mi pare rău c-a murit. Nu s-a putut adapta vremurilor în libertate şi a rămas în lumea lui din comunism.” Parţial corect. Aşa, e, asemenea lui Sartre, care credea că „scriitorul are nevoie de libertatea cititorilor”, că nu se poate scrie pentru sclavi, şi Florin Bogardo a renunţat să mai compună atunci când, în numele libertăţii de expresie s-a ajuns la promovarea agresivă a kitschului, a derizoriului, a vulgarităţii. Ascultătorii aveau să devină nişte sclavi ai facilului, simplismului şi ritmurilor îndrăcite. OTV-izarea României, datorită sprijinului „întregului popor”, a reuşit. Paradoxal sau nu, anii de după 1990 n-au mai dat nicio şansă poeziei în muzică. Pentru cinicii contestatari de pe forumurile de comentarii nici nu mai contează cine a fost Florin Bogardo, ce anume a compus el (e drept că muzica lui nu a avut parte – cu puţine excepţii – de mediatizare prin disc, radio). E de ajuns că avea 67 de ani, deci era din „generaţia expirată” ce trebuie să dispară. No country for old men.

Citesc, printre comentarii, un reply furios care, mărturisesc, m-a tulburat puţin. Izbucnirea de revoltă a semnatarului anonim îmi aminteşte de gestul altui muzician român de excepţie, Dan Andrei Aldea, care în urmă cu câteva săptămâni avea să declare – după 30 de ani de exil autoimpus – că se gândeşte să-şi retragă cetăţenia română. Aşadar, scrie acest cybernaut, „Florin Bogardo este unul dintre cei mai mari artişti şi compozitori din ultimii 50 de ani. Lipsa de apreciere pe care poporul român i-o acordă artistului vă face să nu vă meritaţi locul pe pământ. S-ă v-ă i-a m-a-m-a d-r-a-c-u-l-u-i, r-o-m-â-n-i!” … Aspre cuvinte, ce cheamă o ripostă naţionalist-patriotică, speculaţii cu privire la etnia celui care a aruncat ocara asupra tuturor românilor (dacă e şi el român, atunci cum, înseamnă că „mama dracului” îl ia şi pe el, nu?), la religia şi şovinismul ori la iubirea lui de ţară, la starea lui mintală etc.

Şi totuşi, ce anume facem „noi, românii” pentru acest popor, pentru – cum se spune – „binele comun”? Care este imaginea pe care noi înşine ne-o fabricăm? Pentru noi, dar şi pentru … „export”. Că acest semnatar necunoscut (român sau nu) a înjurat un popor întreg fiindcă i se pare că nu apreciază cum se cuvine un compozitor de „muzică uşoară” (unul dintre cei mai sensibili, mai speciali), mai treacă-meargă. Înjurătura lui poate fi un semn de teribilism, de rea voinţă, de minte inflamată. Cum rămâne însă cu aprecierea idolatră (aproape unanimă) a poporului român pentru derizoriul pe care vox populi îl decretează drept unică valoare? Există, ce-i drept, şi o minoritate ce nu pune umărul la această axiologie bizară, dar ea, minoritatea, nu contează. Este, adesea, călcată în picioare. Contează şi dictează – ca-n cel mai sălbatic tip de capitalism – cei care aduc rating şi profit imediat…Până una-alta, avem vedetele şi valorile pe care le merităm.

7 comments:

Mihai said...

Marian ,cand studiam pe vremuri Istoria Iudaismului, domeniu in care am o diplome de master , profesoara mea de imba ebraica mi-a zis o chestie ''fiecare neam ( popor ) isi merita soarta ''

p.s era evreica by the way.

Anonymous said...

Despre marele Florin Bogardo,s-ar putea scrie f.mult,poate si 100 de pagini,dar citi oameni sunt interesati de a afla cit mai multe,despre acest inegalabil cantautor,acest Eminescu al muzicii?Sigur ca acest fenomen numit Florin Bogardo,n-a aparut din senin si n-a lasat indiferenta generatia mea,cea care e in jur de 50 de ani,si nici pe unii oameni de bun simt,de la Tv sau Radio.Aparitiile sale in primii an i de cariera,au fost f.dese pe sticla,insda filmul s-a rupt,dupa casatoria cu Stela,pt.ca el a inceput sa cinte tot mai putin,compozitiile pt.sotia lui,fiind mai usurele.Peste 40 de piese-adevarate capodopere-au beneficiat de interpretarea inegalabila a lui Florin dar tot acestea au fost cintate si de: A.Andreescu,M.Paslaru,M.Mihai,D.Anastasiu,S.Cioiu,M.Moreno,R.Ghiata,M.Constantinescu,M.Voica,A.Calugareanu,C.Constantiniu,etc,desigur,si popularitatea a fost pe masura!Dupa 1973,cind s-a strins surubul,a intrat intr-un con de umbra si cred ca nici n-a luptat pt.a iesi de acolo,ajungindu-i celebritatea atinsa pina atunci.Oricum,piesele cit si vocea sa,ramin nemuritoare,inegalabile!Totusi,mai ales TVR,merita un mare vot de blam,pt.ca piesele sale cit si aparitiile pe sticla,puteau si meritau cu prisosinta,sa fie readuse in memorie,pt,ca tineretul sa vada si sa-si dea seama,la cit de sus se ridica stacheta unui adevarat cantautor!

saskiul said...

Aveti dreptate...

Anonymous said...

Din pacate,am uitat sa va felicit pt.excelentele articole scrise in legatura cu Florin Bogardo si nu numai,si o fac acum,cu un pic de intirziere...!M-am bucurat f.mult ca am gasit la D-stra,atitea piese ale regretatului compozitor,insa am si o mica deceptie:de-a lungul a mai bine de 40 de ani,am incercat sa adun cit mai multe piese ale acestuia,am reusit numai partial acest lucru si probabil ca peste 100 de ani voi avea parte de toate cele peste 300 de compozitii!Una din piesele mult rivnite,ar fi "Un vis romantic",am ascultat-o numai o data in interpretarea solistica a lui Moculescu si tot o singura data in interpretarea valorosului nostru timisorean,Paul Weiner,la pian!Este o excelnta piesa de jazz,apare si in meniul D-stra,dar spre marea mea deziluzie,nu poate fi accesata!Oare de ce? Ar fi minunat daca ati putea face ceva in acest sens,eu exprimindu-mi oricum,gratitudinea pt.efortul D-stra!

saskiul said...

Cu cea mai mare placere. Trimiteti-mi adresa dvs. de mail si o sa va expediez tot ce am de Florin Bogardo (aproape 100 de piese), inclusiv 'Un vis romantic' (cantata de H Moculescu).

Anonymous said...

Sunt acelasi Anonymus(de fapt,micos!),cel incintat de articolele pe care le-ati scris in legatura cu Florin Bogardo si nu numai,si care cu o serioasa intirziere,cauzata de faptul ca am fost mai mereu impiedicat sa iau contact cu articolele D-stra(vreun virus???),Va ureaza Sarbatori fericite si"La multi ani" si tineti-o tot asa!

saskiul said...

Multumesc de urari. Un an nou fericit si pentru tine, Anonymous!