Tuesday 25 August 2009

4 virtues

„Omul, leul, taurul şi vulturul sunt cele patru vietăţi simbolice pe care Prorocul Iezechil şi Sfântul Ioan le-au văzut în descoperire cum stăteau sun scaunul celui Preaînalt. (Iez. 1:5; Apoc. 4:6) După sfinţi scriitori, aceste patru vietăţi înseamnă cele patru virtuţi de temelie: înţelepciunea, vitejia, dreptatea şi curăţia. Că omul înseamnă înţelepciunea, iar leul – vitejia, e limpede. Taurul înseamnă dreptatea pentru că el era animalul de jertfă care se aducea prinos pentru păcat, spre îndreptăţire. vulturul în zbor înseamnă curăţia pentru că el se înalţă la mari înălţimi, iar acolo este curat.”

(Sf. Nicolae Velimirovici, Simboluri & semne).

6 comments:

pescarus said...

Am citit si eu cartea.
As fi dat un avertisment cititorilor: sa nu puna accent foarte mult pe simboluri, cum ca ar fi batute in cuie. Asa fac gnosticii, cred, si chiar unii "teologi" catolici. Un om poate folosi multe pilde ca sa spuna ceva, asta nu inseamna ca sunt batute in cuie. E o gandire fixa si primejdioasa, cred. De exemplu, spune Hristos ca la A Doua Venire, va veni ca un fur (hoţ, pentru cine nu ştie). Asta nu înseamnă că hotul este simbol pentru Hristos. Mai sunt şi alte exemple. Cred că Sfântul Nicolae n-ar fi vrut să credem că toate simbolurile sunt fixe si denumesc ceva anume si nimic altceva.

saskiul said...

Esti incorigibil! Dar, exact ca in cazul cuvantului "catolic" esti pe langa.
Nu e nevoie de niciun avertisment, ajunge doar ca omul sa priceapa limba romana (macar). Daca acel om este om si nu un parrot irecuperabil va intelege imediat ca simbolul nu presupune identitatea cu obiectul simbolizat. Va sti ca este (potrivit dictionarului): analogie, apolg, emblema, fabula, sens figurat, mit, parabola, istorisire, poveste etc. Dar asta depinde si de puterea de abstractia, de imaginatia omului. Reprezentarile simbolice (ne"realiste", ne"naturaliste") pot ajuta mult la dezvoltarea imaginatiei. Lectia icoanei bizantine canonice e inca valabila. Trebuie doar sa deschidem ochii mari si sa vrem sa pricepem. Si sa mai consultam, din cand in cand, un dictionar.

pescarus said...

Sa zicem ca sunt mai prost (simplu) si cuvantul simbol pentru mine nu inseamna exact ce scrie in dictionarul pe care nu-l consult din ignoranta. Ci, sub influenta Discovery Channel, a lui Coelho, a lui Dan Brown, a lui Oreste si a lui Harry Potter, cred ca simbolurile au ceva magic in ele. Si ca "Sf Graal" este un artefact cu puteri mistice, la fel ca piatra filozofala si elixirul tineretii.
Scenariul poate continua.

Ei, pentru un om ca mine, ar merita o introducere in genul celei pe care am scris-o la inceput, dar si cea pe care o propuneti dumneavoastra (caci nu ati scapat de asta, chiar si daca ea se rezuma la "a deschide ochii mari si a vrea sa pricepem, si sa mai consultam un dictionar.")

Eu cred ca omul pe care l-am portretizat mai sus este foarte prezent si in multe exemplare. Eu vorbesc ca unul ce am patit-o cu educatia "spiritului vremii". Poate dumneavoastra n-ati trecut prin asa ceva. Dar in orice caz, trebuie sa ne gandim si la altii, care poate ca nu sunt atat de cititi ca noi. Amintiti-va macar ce simbolistica face Dan Brown in cartile sale, cum invaluie acele simboluri intr-o aura magica, oculta, facandu-le sa insemne ceva in sine si veti intelege ce zic.

saskiul said...

Cei care sunt, inca, vrajiti de magie, de explicitare, de naratiuni denotative, "mura-n gura" nu vor intelege oricum avertismentul. Pe multi ii va impinge si mai abitir sa cerceteze zonele "oculte" si "simbolistica" Dan Brown. In schimb Lumea Culturii si a Poeziei, a Frumosului e deschisa oricui va voi. Poti matale sa ii trimiti pe acestia sa puna mana pe dictionar, pe o carte de poezie, sa asculte muzica (si alta decat psaltitca, bisericeasca) si atunci vor intelege. Sau nu vor intelege. Nu e obligatoriu.
Iar ai pornit la atac, domn' comisar? Fiecare este liber sa opteze pentru "mistere" sau pentru Taina...

pescarus said...

E liber precum e liber copilul sa bage degetele in priza. Eu totusi l-as invata sa nu o faca. El poate totusi o va face, nu stiu. Deja nu mai depinde de mine, dar ce a depins, am facut.
Asemenea oameni care cauta "misterele" nu stiu de existenta Tainei. In sensul acesta ar trebui sa-i lamurim, cred.

saskiul said...

Si totusi, fiecare ESTE liber sa aleaga si sa faca ce vrea. Iar cu lamurirea se ocupa preacuviosi ca AS, eu nu sunt un AS si nici un as in lamuriri asa cum vrei tu.