Cu AE am purtat (încă) o conversaţie strânsă pe marginea unor postări de-ale mele pe blog în care - susţine dlui într-un email în care a ataşat două poze de-ale noastre unde aveam aceeaşi vârstă: şapte ani - îmi astenizez posibilii cititori cu mereu aceleaşi – obsessive, pathetic, and ultimately tedious – recurrent themes: „Când citesc gândurile tale de pe blog am senzaţia că mă învârt într-un cerc - aceleaşi exemple, aceleaşi referiri, aceleaşi filme. Într-un fel, şabloane. Am obosit. Vreau să ştiu despre tine că faci tot posibilul să te desprinzi de trecut. E nociv, nu e constructiv. VA VENI ŞI TIMPUL CÂND NU O SĂ MAI AI CE FACE DECÂT SĂ ÎŢI ADUCI AMINTE DE TRECUT. Wake up, man !”...Acum când îi recitesc îndemnul la trezire (şi, aş adăuga eu, la trezvie) îmi dau seama că aseară (când am dezbătut, on the phone, miezul problemei) am uitat să-i spun că aş avea, totuşi, un atu: în adolescenţă, una din muzicile care – prin sound-ul electronic insolit - m-a marcat ireversibil se cheamă chiar In the Circle (I wonder who on earth composed it...:) Că, la începutul anilor 80, un anume compozitor (I wonder who it was :) avea să afirme – iar eu aveam să-l cred wholeheartedly - că, în filmele lui Andrei Tarkovski, coloana sonoră este crucială (nu genială!). Lui AE i se pare că nu mă mărturisesc îndeajuns pe blog, că nu explorez cât s-ar cuveni „corola de minuni a lumii” (minuni largo sensu, necapitalizate de nicio religie), că nu îndrăznesc, că mă limitez, că mă îngustez, că îmi refuz dreptul la informaţie. Pricina? Nimic altceva decât lenea – spune dlui. Aşa o fi. Nu pot să-l contrazic. Ceea ce e (şi trebuie să fie) cu adevărat important e că the guy in the glass (sinele omului) nu poate fi păcălit, tot aşa cum căciula nu poţi să ţi-o furi. Sau poţi. Dacă te încălzeşte sau - ar spune pr. Teofil - dacă te aranjează cu ceva.
În privinţa timpului când, spune AE, omul n-o să mai poată face altceva decât să îşi amintească de trecut, iarăşi are dreptate. Şi parcă, de la o vreme, simt că acea vârstă se apropie tot mai tare. Mă întreb însă dacă surogatele oferite de mass media în ambalaje (tehnologice, ideologice) atractive sunt cu adevărat folositoare şi ziditoare („constructive”). Dacă filmul (în proporţii uriaşe, alarmante chiar, american şi americanizat, croit exclusiv – excepţiile se pot număra pe deşte – pe şabloane) fabricat în studiourile uzinei de vise (the dream factory) - pe care, de mult refuz să-l mai urmăresc - mai este (aşa cum once upon a time – apropo şi de titlul blogului de faţă – reuşea să fie) un refugiu, o artă, o şcoală şi o oază de frumos. În ceea ce mă priveşte, am găsit – thank goodnes for that! - răspunsul şi, pentru ignorarea clipurilor imbecile şi imbecilizante de acum (e doar era lor), nu simt nevoia să cer iertare.
P.S. Semnificativ feedback: de la OC primesc tot felul de clipuri ce condamnă „ecumenismul” unor feţe bisericeşti ortodoxe (inclusiv atitudinea – în opinia fundamentaliştilor – mult prea laxă a pr. Teofil faţă de ne-ortodocşi), iar FD îmi trimite un extrem de interesat short film despre un călugăr francez catolic (=romano-catolic) stabilit o vreme în România, unde vieţuieşte în condiţii aspre, pictează icoane de o rară frumuseţe şi slujeşte – cât timp de află pe pământul României - în ritul bizantin. Limbajul folosit de el (ne cunoaşte foarte bine limba) este absolut remarcabil: o limbă română ce sună - rara avis - firesc şi clar – semn al unei minţi riguroase, bine organizate şi al unei personalităţi cu totul deosebite.
6 comments:
buna,
nu am inteles din cele de mai sus de ce feedback-ul acesta este semnificativ... ce vrea sa insemne acest lucru?
numai bine, Viorel C.
Asa e. La mijloc e un fel de "in-joke". De aceea nu se intelege de catre outsideri. Feedbackul este - pentru mine - semnificativ prin aceea ca cei doi expeditori mi-au trimis clipuri foarte reprezentative pentru politica (sau crezul) lor: strict dogmatic si "ortodoxist", respectiv liberal-"ecumenic".
Ce bine ca ati fost la Simbata..si mie mi-ar placea sa mai ajung pe acolo. Pozele cu baiatul tau si par. Teofil sint chiar emotionante..nu stiu cita lume are asa ceva.
Cum e toamna la Simbata ?
Eu am stat o saptamina in vara 2005 la un forum ortodox "Tinerete si speranta"..ce frumos era linga iazul acela cu pesti mari...
M-ai facut curios cu acel calugar francez..poti sa imi spui mai multe ? sau eventual sa postezi acel filmulet?
Filmul trimis de FD se afla (inca) la adresa asta: http://www.filmscurt.ro/detail/9/le-moine.html.
Toamna e frumos la Sambata. Am fost si iarna (de Revelion 2008 - vezi: http://saskiul.blogspot.com/2008/01/under-mountains.html)
Fotografiile cu baiatelul dumneavoastra si parintele Teofil imi par atat de firesti, de pline de iubire, de blandete, si mai mult decat atat, trec dincolo de cuvinte.
Copilul e o bucurie mare pentru orice parinte. Eu nu am copii si de aceea, pentru mine, fiecare parinte e UN OM MARE inaintea lui Dumnezeu.
Stiu sigur ca va aduce multa bucurie, asa cum numai un copil stie sa o faca.
Multa bucurie va doresc si sa intrati impreuna in gradina raiului. "Raiul sa va manance" !
Numai bine.
Asa e, Theodor e un copil special si o mare bucurie pentru noi, parintii lui. Relatia lui cu Pr. Teofil este si ea un speciala.
Post a Comment