Friday, 21 November 2008

A.I.

De când cu introducerea calculatoarelor în toate domeniile de activitate, trăim un fel de animism maşinist. După ce şi-a prelungit mâna cu ajutorul uneltei, apoi cu al maşinii, omul măreşte cu ajutorul maşinii electronice însăşi eficienţa minţii sale.
Dar asta nu poate duce la tăgada supremaţiei spiritului; şi nici la trecerea cu vederea a faptului că avem o conştiinţă. Omul percepe că percepe, ştie că ştie, îşi gândeşte gândirea.
Acestea toate le spun înşişi ciberneticienii, mai raţionali decât comentatorii din afară.
Să nu ne facem că nu ştim; ştim prea bine că ştim; ştim prea bine că suntem fiinţe conştiente. N-ar fi nici serios şi nici corect (fair) să pretindem că nu realizăm complexitatea situaţiei noastre de fiinţe roase de remuşcări, obsedate de ideea dumnezeirii (tot argumentul sfântului Anselm rămâne cel mai puternic), nevoite să facă eforturi pentru a-şi dovedi că nu sunt decât materie. Iar dacă n-ar fi decât maşini, ce dovadă mai bună decât calculatoarele că au fost create de un programator cu veleităţi teleologice?” (Nicolae Steinhardt, 1970)

4 comments:

Pildit said...

Oare calculatoarele vor ajunge sa-si puna problema daca exista un Creator care le-a conceput?
M-as mira...

saskiul said...

Pai asta se intampla deocamdata doar in SF, din cate stiu :) By the way, ce spui de SOLYARIS, de STALKER? De - in o alta ordine de idei - BLADE RUNNER?

Pildit said...

Nu stiu daca pot spune ceva de Stalker in contextul asta. Adica are ceva de-a face cu civilizatia computerelor?
Blade Runner nu l-am vazut.

Dar ce spui de 2001 :Odiseea spatiului ? Aici avem ceva de discutat legat de inteligenta artificiala, cu celebrul computer HAL 9000.

saskiul said...

Asa e, SOLYARIS e mult mai relevant ca STALKER (unde electronica si 'computerizata' era doar minunata muzica a lui Eduard Artemiev) in contextul asta. N-am vazut niciodata (cred) 2001 A SPACE ODDYSEY de la cap la coada. Nu ma-ntreba de ce. BLADE RUNNER cred c-ar fi si el interesant din punctul asta de vedere.