Saturday 14 February 2009

Perenitatea parabolei

Un amic mă vesteşte bucuros de neaşteptata sa victorie asupra unui mutual friend. Lupta lor e de idei şi, mai mereu, proaspătul - pare-se - învingător, era ironizat şi looked down upon de către cel care, cu un foarte pertinent şi dezvoltat spirit critic (pentru care mi-a câştigat respectul), îi taxa prompt fiecare lăudăroşenie (nevinovată în fond, întotdeauna însă motivată de un exces zel întru a duce o viaţă duhovnicească aşa cum „scrie la carte”) şi „derapare” spre habotnicie. Iată că de data asta s-au inversat rolurile ... Aşa e: suntem, pe rând, farisei şi vameşi, într-o alternanţă (materie-spirit) ce-şi are originile şi sfârşitul în eternitate.

Dincolo de orice comentariu ce s-ar putea aduce simpaticei lor hârjoneli de idei rămâne raportarea (fiecăruia dintre noi) la pilda vameşului şi a fariseului. Un lucru îmi pare cert: nicicând nu e prea târziu pentru a ne lipi, în duh, de mintea fariseului, care-l dispreţuia pe vameşul cel păcătos. Uneori mă întreb cum se face că, deşi conştientizăm starea inferioară a fariseului (a fratelui fiului risipitor), cu cât îl desconsiderăm mai mult şi căutăm să ne îndepărtăm de el, cu atât mai tare ajungem să-i semănăm. E ca-n cugetarea lui Pascal: „Omul nu e nici înger, nici fiară, însă atunci când doreşte să devină înger, devine fiară”.

2 comments:

Anonymous said...

Ca de obicei, istoria e scrisa de invingatori. Invinsilor nu le ramane decat sa stea intr-un colt intunecos si sa-si planga pacatele. Poate ca intrebarea lui Patapievici din subtitlul Omului recent e intemeiata: ce se pierde atunci cand se ceva se castiga? Poate ca odata cu victoria risipim tocmai ceea ce numai infrangerea ne asigura: umilinta de a ne vedea asa cum suntem; si odata cu ea prilejul pocaintei. Asa ca, din partea mea, multumesc tuturor celor care ma infrang. Mi-ar placea s-o pot face si singur, dar e bine sa fiu ajutat.

Matei Nicodim

saskiul said...

Ca de obicei, ai dreptate. In ceea ce ma priveste, din motive diferite, nutresc fata de "invinsul" si "invingatorul" din aceasta istorie sentimente de nabab universal gata sa le dea cate un cec in alb de incredere pe timp indelungat...Prietenii stiu de ce...;)