Saturday 14 February 2009

Sound as sight

Pe Andreea Medinschi am întâlnit-o în atelierul părinţilor ei (amândoi artişti plastici renumiţi) pe la mijlocul anilor 90. Cândva, prin 1992 parcă, dl. prof. Cornel Ungureanu încercase să iniţieze un proiect cinematografic (şi nu numai) care – datorită unui mecena şarlatan ce a fugit cu banii - avea să îngheţe înainte de a debuta. Mama Andreei, Geta Medinschi (azi scenograf la TNT), trebuia să se ocupe de layout-ul publicaţiei în care noi, studenţii, eram chemaţi să scriem. Câţiva ani mai târziu ne-am reîntâlnit cu ocazia serilor de cinematecă pe care (cu sprijinul directorul RADEF de atunci, dl. Vasile Tudose) le organizam la cinematograful central „Studio”. Ţin minte că, într-o seară, după proiecţia Cabaret-ului (regizat de Bob Fosse), am luat-o pe Geta acasă la noi şi, împreună cu mama, am mai stat de poveşti despre filme, filme, filme. O dată chiar am corespondat cu părinţii Andreei, pe când stăteam în Belfast. Geta mi-a trimis, ţin minte, o foarte frumoasă felicitare de Crăciun (a pictat-o chiar ea), pe care încă o păstrez. Andreea era pe atunci elevă de liceu şi se pregătea să studieze Dreptul. Am revăzut-o acum, după mai bine de zece ani, la dl. Jereb. A venit însoţită de un operator să-l filmeze pe Theodor. Între timp, aflu chiar de la ea, a studiat în paralel Dreptul şi Jurnalistica şi face, de nişte ani, emisiuni culturale pentru o televiziune timişoreană.
Astăzi Analog TV a difuzat materialul filmat cu Theodor, Sunetul ca o lumină, în care am spus că literatura muzicală în română este foarte săracă. Dacă va persevera în studiul pianului (sau al altui instrument), Theodor va trebui să-şi folosească din plin memoria. Şi să aibe parte de mentori care – cu îndelungă răbdare şi pricepere - să-i desăvârşească formarea sa muzicală.

6 comments:

Anonymous said...

Imi aduc aminte ca aveam la fac de istorie din cluj un coleg , nevazator , care a terminat sef de promotie .eram mai multe grupe care urmam cursul de istorie moderna impreuna , noi astia de la istoria artei si ''istoricii'' dupa 10 ani am un regret ; nu am povestit mai deloc cu florin , to bad acu fiind la 12000 de km departare ..
multa bafta lui Theodor sper sa va aduca numai bucurii.

saskiul said...

sa inteleg ca esti la 12000 km departare de Cluj acum? :)

Anonymous said...

da man , dupa ce am predat istoria si mi-am dat seama ca nu prea fac fata facturilor , in 2005 am emigrat in canada si traiesc in montreal impreuna cu sotia .

saskiul said...

si cum e in 'pribegie'? :)

Anonymous said...

inca imi caut drumul .

saskiul said...

iti doresc putere si lumina sa-l gasesti...