Friday 27 November 2009

Mare-i grădina...

Cândva, în euforia primelor luni post-revoluţionare, un ziar timişorean (Gazeta de Vest) publica, pe ultima pagină, un articol şocant. Într-un chenar din josul paginii scria că Gorbaciov (preşedintele de atunci al ţării care, tot atunci, se numea URSS) ar fi murit, că ţara era în haos politic şi lumea era în stare de război. Mă rog, articolul mai conţinea o serie de alte informaţii năucitoare. Vine repede la noi acasă vecina de palier (o bătrânică de vreo 70 de ani, cu un mindset puternic impregnat de ideologia proletară, deci susţinătoare a „democraţiei originale” emanate de nea Nelu) şi, tremurând toată, ne flutură foaia prin faţă. „Uitaţi ce se întâmplă! E sfârşitul lumii!” După ce am citit articolul mi-am pus întrebarea: Dacă într-adevăr aşa e, de ce informaţiile astea, atât de bulversante, sunt scrise cu litere de-o şchioapă şi de ce pe ultima pagină a gazetei? În secunda următoare aveam să înţeleg totul: pentru că era 1 aprilie. Dar argumentele mele n-au convins-o pe vecina noastră. Naivitatea şi nevoia imperioasă de a fi minţită (şi a minţi, la rându-i) au biruit. Aşa cum n-a convins-o (pe ea şi pe cei 85.07% dintre alegătorii tovarăşului Ilici) nici răzgândirea subită a celor din FSN, care, după ce anunţaseră că acesta nu va participa la alegerile din vara lui 1990, nu numai că şi-au afirmat deodată (când s-au văzut călare pe situaţie) voinţa fermă de a candida, însă au căutat să înlăture orice opoziţie din calea lui.

Ieri, monstruoasa coaliţie a „mogulilor” de presă a născocit un nou truc pentru a-l compromite, credeau ei, definitiv pe Marinar. În ochii cui? În ochii celor care-au moştenit mentalitatea alegătorilor din 1990 ai lui nea Nelu Cotrocelu. Şi grădina-i maaaaare, vadu-i straşnic. Vorba aia: prost nu e ăl de vinde, prost e ăl de cumpără gogoşi d-astea. Iar gogoşile sunt marfă vandabilă nu de ieri, de azi, nu din vremea lui Ceaşcă (atunci cu opoziţia faţă de politica URSS, în 1968, cu trâmbiţarea triumfalistă a naţionalismului etc.) ci de mii de ani. Sit-ul Realitatea TV este acum bombardat şi de mesaje scrise de oameni imuni încă la manipularea ordinară (in progress) din zilele acestea, nu doar de suporteri ai „mogulilor”. Pentru cine are ochi de văzut şi cap de priceput, trucajul din filmuleţul cu Băsescu (în care proaspătul câştigător al prezidenţialelor din 2004 ar molesta un copil) e cât se poate de evident, de uşor demonstrabil şi demontabil. La rândul său, situl you tube publică o groază filmuleţe în care se explică pe înţelesul oricui cum a fost trucată înregistrarea din 2004. Se vorbeşte acolo, în comentariile la acest articol-bombă (care va fi un mare fâs până la urmă), despre datoria ziariştilor de a verifica mai întâi informaţia, de a respecta normele deontologiei profesionale, de a fi imparţiali. Concluzia: „Ne duceţi cu zăhărelu’ mişeilor!!” Acum încă nu îmi dau seama dacă atitudinea descrisă mai sus (şi vrednică de toată lauda) reprezintă cu adevărat o forţă (în stare să nască un curent de opinie, să schimbe ceva în societate), sau este doar excepţia de la regulă, replica neputincioasă pe care abia mai apucă s-o rostească acela care primeşte un pumn (sau o serie de pumni) în gură.



20 comments:

L'emmerdeur said...

Salutare,

Bună ziua,

Îmi permit şi eu să comentez. Am văzut şi eu "nenorocirea" de la televizor. :)) Ceea ce mi s-a părut şi mai grav a fost că, în loc să consulte din prima clipă un specialist video care să probeze sau să infirme veridicitatea materialului, s-a deschis un mare for naţional în studiourile TV (în sensul ăsta, am senzaţia că noile guverne se vor forma şi consulta live, în mass-media) despre o făcătură.

Am avut curiozitatea de a întreba un om dintr-o casă de post-producţie video, asta pentru a vedea ce spune un specialist. Ceea ce a afirmat este şi mai intrigant: nu doar că este un fals, dar este şi unul foarte cheap. :))

Două lucruri mi s-au părut groaznice:
unul ar fi că, în condiţiile în care toate televiziunile au armate întregi de oameni care lucrează în montaj şi imagine video în general, care puteau proba în 5 minute dacă este în regulă sau nu respectivul material, nu au făcut-o. Au tăcut mâlc.
Apariţia şi afirmaţia lui Patriciu mi s-au părut şi mai grosolane.

În primul tur, nu am fost la marea votelniţă. În turul ăsta, dincolo de orice nemulţumiri care m-au curpins, o voi face.

În altă ordine de idei, în Bucureşti au început Zilele Filmului Francez care va fi în mod cert un bun refugiu pentru măgăriile care au cuprins audio-vizualul din România.

Bogdan

saskiul said...

Buna ziua si bun venit. Spui ca facatura e cheap. Te miri? Crezi ca publicul careia i se adreseaza gusta cumva facaturile sofisticate, profesioniste? Ca doreste o presa impartiala, fair, ca vrea fapte nu vorbe? Iata cea mai buna dovada a nivelului de asteptari pe care le au cei care nu vad sau nu vor sa vada adevarul. Cei care - naivi sau oameni cu interese bine aparate - vor in continuare sa minta si sa fie mintiti.
Te intrebi apoi de ce nu s-a verificat autenticitatea 'respectivului material'? Pai nu e clar ca lumina zilei ca acesta era o comanda speciala, ca trebuia musai sa NU fie verificat (si deci amendat ca atare) etc.?
Altfel, ma bucur ca a aparut ceva care a scos din letargie pe cei indecisi...

L'emmerdeur said...

Eu înţeleg perfect ce s-a vrut cu un asemenea material. Ş îmi dau seama perfect că a fost unul regizat (în mod cert a fost aşternut totul pe hârtie şi urmat punct cu punct). Dar nu îmi pot masca indignarea privin oameni intelectuali, de la care am pretenţia să:

- facă puţin critica sursei: unde a apărut, de ce a apărut şi mai ales de ce naiba a apărut un singur astfel de material video în condiţiile în care, ştim cu toţii, pe Băsescu îl monitorizau toţi ziariştii şi cameramanii privind orice gest - de la un scărpinat până la ce cravată poartă. În condiţiile astea, nu ar fi şi pentru ei suspect că lucrul ăsta nu a apărut în secunda 2, în 2004, pe tv?
- oameni "cu pretenţii", gen Pârvulescu vin şi se arată indignaţi nefăcând exerciţiul de mai sus.

Nu vreau să fiu naiv, dar dacă murdărim clanţele (:))) măcar să minţim profi nu cu imagini prelucrate în photoshop.

saskiul said...

Corect tot ce spui, numai ca:
- poporul roman (care prefera presa gen OTV & co. si divertismentul gen Garcea & co.) nu are nevoie de minciuni profi;
- intelectualii nu mai sunt ceea ce au fost de multa vreme. Aminteste-ti ceea ce scrie despre intelectualii 'de atunci' (ante-1918) si cei contemporani cu el Soljenitan, in ARHIPELAGUL GULAG. Notiunea de intelectual e deja discutabila. Spiritul critic (si dorinta de a se informa OBIECTIV, de ajudeca la rece, nepartinitor, FAPTE, nu VORBE si CALOMNII) lipseste, iata, si intelectualilor de la care ne incapatanam sa avem pretentii...

Anonymous said...

Salut Mariane!
Filmul nu e un fals, ceea ce nu insemna ca nu a fost o facatura! Oricum nu are nici o importanta! Trist e ca, absorbiti de forma luptei, combatantii au uitat de fondul ei! Pacat de tara si de noi. Vorba lui Dinescu: Urata inmormantarea dar buna coliva! Nae

saskiul said...

Salut Nae!
Care-i, totusi, diferenta aceea de nuante (care schimba radical datele problemei) intre fals si facatura?
p.s. Mircea e ala din Cascadorii rasului, cu "Mircea, fa-te ca lucrezi?"

Anonymous said...

Fals inseamna o interventie care denatureaza realitatea obiectiva si prezinta ceva nereal ca pe ceva real! Facatura este atunci cand, chiar daca ceea ce ni se prezinta este real, conjunctura in care ni se prezinta urmareste un cu totul alt scop decat cel care ar fi urmarit in mod normal! Asta e opinia mea, cel putin. Despre facatura vezi:
http://www.hotnews.ro/stiri-media_in_campanie-6569303-cum-fost-pus-scena-scandalul-basescu-lovit-copil-excelenta-conlucrare-dintre-trusturile-mediatice.htm
Incerc sa fiu obiectiv si echidistant cum ar trebui sa fiu! Nae

P.S. Cred ca m-am hazardat cu afirmatia ca nu e un fals! revin si precizez: CRED ca nu e un fals!

saskiul said...

Mersi de explicatii. Poate ar trebui sa mai vedem si cum stau treburile cu ceea ce se cheama diversiune...

Anonymous said...

In contextul dat facatura=diversiune!
P.S. Da ala-i Mircea!

saskiul said...

Pai despre asta-i vorba aici. Aici cred ca trebuie pus accentul: pe facatura-diversiune.

Unknown said...

Salutare,

Eu cred ca "facatura asta cheap" a fost doar o fumigena menita sa abata atentia asupra unor subiecte mai cu "substanta" (posibila revenirea a lui Nica la ministerul de interne, Ciolos comisar european). Stiu, suna un pic a teoria conspiratiei, dar nu pot sa cred ca la masinaria de propaganda si intoxicare pe care o au in spate nu au realizat ca o sa-si dea lumea foarte repede seama ca e o facatura.

A fost si o razbunare prosteasca a lui Patriciu (executie mediatica cum spunea cineva) care a vrut sa-l umilieasca pe Basescu in direct dar si o incercare de a-l "deraia" un pic.

Eu sper ca toata aceasta poveste sa se intoarca impotriva lor. Da-le Doamne romanilor mintea cea de pe urma ...

Anonymous said...

ce e ciudat este ca bazescu nu a negat ek amsous doar ;;poate m-a injurat ; asa ca vorba lui Mircea de la casacadorii rasului , si-a dat singur cu mucii in fasole, acu nu mai conteaza daca este trucat sau ba .
facocer

Unknown said...

Eu zic ca nici n-are rost sa mai discutam despre istoria asta fiindca exact asta e ceea ce vor ei. Daca ati fost atenti, nici unul din "greii" PSD-ului n-a facut comentarii dar sunt sigur ca ne lucreaza puternic pe la spate.

saskiul said...

just. ajungem iar la obsedanta intrebare a cetateanului turmentat. insa in cazul asta parca lucrurile sunt un pic mai clare...

Anonymous said...

Avem de ales intre un om slab manipulat de altii (prostanacul), unul care are apucaturi dictatoriale, mai ales dupa momentul 322,(marinarul) si a nu merge la vot! = ruleta ruseasca ! N.

Unknown said...

Daca nu mergi la vot hotarasc altii pentru tine. Eu zic sa mergi si sa votezi cu cine itzi dicteaza constiinta.

saskiul said...

Da, asa ar fi normal, atunci cand:
- crezi ca merita, ca are un rost
- stii ca exista o diferenta (cat de mica) intre cei doi in numele careia alegi intr-un sens sau altul.

Anonymous said...

Constiinta imi spune sa stau acasa!...dar trebuie sa merg... Pacat ca e prea tarziu sa plec din tara! Asa se intampla cand nu-ti asculti nevasta la timp! :-)

saskiul said...

Mda, insa - la rece vorbind - important e unde esti ACUM. Nu ai sa stii niciodata cum ar fi fost daca....

Anonymous said...

Corect! Aceeasi problema e si cu votul: daca ai stii cum ar fi fost daca...! :-)