Monday 7 December 2009

Mai bine un noroc chior decât un noroc prost(ănac)

Duminică seara m-am dus la culcare aproape convins că lozinca post-electorală din acest început de decembrie va fi „Avem Papă-Lapte” (câteva sondaje de opinie manipulate de „şobolanii roşii” l-au declarat pe Geoană Preşedinte), nu - aşa cum trusturile de presă anti-Popeye, ultratendenţioase, îl porelcesc pe Marinar de câţiva ani buni încoace (dictator, papă, scelerat etc.) - „Avem Papă”. Luni dimineaţa însă am făcut ochii mari când am citit pe net că ultima numărătoare a voturilor (inclusiv cele din Ardeal şi din diaspora occidentală) a răsturnat situaţia. Marinarul – exact ca-n desenele animate cu Popeye – a dat de pământ cu Bluto-Mogulii.

Ajuns la şcoală am dat şi eu peste o atmosferă foarte asemănătoare doliului. Uitasemm că indezirabilul & temutul Marinar a fost votat, de data asta, mai puţin de intelectuali (în special bugetari, care văd în el pe hoţul care le-a furat din buzunare un sfert de chenzină). Aşa că mi-am văzut de treabă, că doar nu era să vorbesc de funie în casa spânzuratului.

Bucuria victoriei lui Băsescu m-a readus înapoi cu 5 ani. Pentru o clipă, o dată la cinci ani (cu o inter-staţie la fel de însorită, numită „vot împotriva suspendării Preşedintelui”) are şi românul – acela sătul de Ceauşeşti, Ilieşti, Romani, Dineşti, Păuneşti, Vanghelii, Vadimi, Ponţi şi tonţi – prilejul să se bucure. Că după aia vine formarea de guvern, numirea PM, certurile inevitabile, scandalul, circul din Parlament etc.

Întrebarea pe care mi-am pus-o, urmărind astăzi imagini în mişcare cu Traian Băsescu (după multă vreme în care nu l-am mai văzut în materiale video) este: pentru cât timp mai are acest om energia – psihică, fizică - să reziste la atâtea lovituri şi meciuri unfair cu magnaţi de trusturi, cu politicieni, cu unul, cu altul? L-am găsit mai bătrân cu zece ani faţă de cum îl ştiam, deşi e la fel de cool. Desigur, sooner or later, omul va obosi până la urmă (who lives forever, anyway?), nu asta-i problema. Trist e că nu s-a ridicat nimeni să-i reziste, bărbăteşte, cu adevărat şi să-l înlocuiască. Nimeni altcineva decât – acum – marioneta Geoană, care (vorba unei anecdote – „culmea somnului” - inventate ad-hoc azi dimineaţă, după răsturnarea de situaţie) s-a culcat Preşedinte şi – vorba lui nea Nelu - s-a sculat Prostănac. Aşadar, mai bine un noroc chior (că tot îl fac duşmanii chior, handicapat etc.) decât un noroc prost(ănac). În rest, vânt bun la pupa şi toate pânzele sus pentru corabia Românica.

Poate n-ar strica mai mult - mult mai mult - fair play, mai multă demnitate, mai multă coerenţă - acolo, sus, în lumea politicienilor, dar şi jos, în lumea comentatorilor de politică. Pentru că, totuşi, teocraţie, totalitarism, constrângere nu mai servim în ditamai statul nostru laic. Atunci măcar în democraţie să-nvăţăm a deprinde o fărâmă în plus de verticalitate. Dar nu se poate, fiindcă interesele puţinilor nababi mioritici sunt „pe viaţă şi pe moarte” şi se joacă pe o carte mare. Şi, în ciuda exerciţiului - dublu practicat, şi de Băsescu şi de Geoană – pupat Cartea Sfântă, numai la metanoia nu le stă gândul – nici politicienilor, nici comentatorilor de politică - atunci când e vorba de money, money, money. Adică de ciolane, ciolane, ciolane…



10 comments:

Vicentiu said...

Ai dreptate spunand ca acest om are o rezistenta de fier. Azi dimineata eram uimit si bucuros si imi spuneam ca tara noastra nu este totusi condamnata la a repeta miscarile racului.

chriss said...

Bine zis! La fix. Insa cine stie cum o fi cu certurile de la high level... cert e ca noi nu om trai bine ...deloc

Unknown said...

Fiindca ai mentionat bucuria de acum 5 ani... si eu m-am bucurat ieri dimineata dar parca nu la fel ca acum 5 ani. Atunci exista speranta unei renasteri, la fel cum am sperat si cu constantinescu...

Acum sunt constient ca un singur om, chiar cu o rezistenta de fier, nu poate face aproape nimic de unul singur. Si atunci cand ai impotriva 80% din clasa politica si 90% din trusturile media sansele de a face intradevar ceva sunt relativ mici.

Asta nu m-a impiedicat sa simt o bucurie "rautacioasa" vazandu-le ieri fetzele celor care cu o seara inainte s-au bucurat prosteste de "marea lor victorie". Dar greul deabia acum incepe. Avem nevoie de un guvern care sa miste tara din loc si lucrul asta o sa fie foarte greu din cauza opozitiei PSD-PNL.

saskiul said...

Corect, acum 5 ani eram mai naivi, iar indoiala fata de guvernarea PDL-PNL nu ne coplesea. Acum avem certitudinea ca va fi greu, aproape imposibil, de biruit cu atata presiune si - asta-i cuvantul - incapatanare prosteasca, rautacioasa de a gasi o cale, o solutionare...

Anonymous said...

Mariane, Mariane lasa politica politicienilor şi pastreaza-ti blogul neitinat! Am si eu o oaza de liniste spirituala aici si vrei sa mi-o distrugi! Sau vrei sa scapi de "monitorizarea" mea!:-) Viata nu e un film, sau daca e, e unul de proasta calitate! Despre mizeriile lumii in care se invart bani multi si se hotaresc destinele noastre, as putea sa-ti povestesc multe eu! Asa cum pot sa-ti povestesc multe din tragediile celor care isi mai permit luxul sa (mai) aiba o coloana vertebrala!Maine ai putea citi despre mine in ziare ca sunt pe o importanta pozitie sociala daca... as accepta un mic compromis. O mica pata de pe o haina (politica, portocalie sau rosie) trebuie scoasa si.. Dar vine Craciunul! Sa ne gandim la lucruri frumoase! P.S. Aseara, la televizor un pusti canta la pian. Diana sare de pe scaun ca arsa si incepe sa strige: "Tati, tati, hai sa-l vezi pe Teodor"! This must be the real life!P.P.S. Nu mai semnez, ca ti-am dat destule indicii! :-))

saskiul said...

Ca bine zici, monseur. Dar lasa-ma si pe mine - cum scriam mai sus - sa ma bucur, in naivitatea mea. Macar o data la cinci ani, vreme de cateva ceasuri. (E mult asta? E intinare?) Ca apoi stiu ca urmeaza circul si iar devin ... apolitic alti cinci ani. Asa ca, aveti putina clementa Mr. Sherlock Holmes ;)

P.S. Abia astept sa ne revedem de Craciun. Am si o surpriza pentru tine. Da nu spun nimic, sa fie surpriza :)

Anonymous said...

Bucura-te, dar nu mai scrie pe blog, te rog! Esti formator de opinii si chiar personalitati! Cand vorbesti despre politica, esti ca mine cand as incerca sa iti dau lectii despre Tarkovski sau PEA (Pita,Enescu,Avramescu)!!! Hai, nu te supara, dar spun adevarul! P.S. Astept cu nerabdare revederea!!!

saskiul said...

Se prea poate sa ai dreptate. Dar uiti ca - unlike you - mie imi lipseste diplomatia. I dare to speak my mind.
Se prea poate si ca tu sa stii multe dedesubturi pe care eu nu le voi cunoaste niciodata. Iar in privinta -Escului sunt de acord ca nu e deloc perfect, ca nu e de neinlocuit. Rezervele mele (asta incercam sa scriu, nu stiu ce ai inteles tu) vizau numai calitatea celor care vor sa aduca schimbarea. Dar poate ca si tu si celalalt -Escu (Lucian Avram-) si muuuulti altii (toata coalitia anti-Popeye) stiti precis de ce anume NU trebuie sustinut sub nicio forma acest Marinar. Eu, la diletantismul meu, nu pot sa pricep de ce toata coalitia anti-Basescu INTRU "democratizarea si reformarea Romaniei" trebuie musai sa joace hora cu Iliescu, Vadim, Becali, Paunescu, Patriciu, Antonescu, Orban, Ponta etc.etc.
Cum zic, de la mine asa se vad lucrurile. Ca de obicei, sunt de acord cu tine, cum ar veni :)

Anonymous said...

de ce atata ura pentru un on care nu a facut nimic rau. domnul Geoana este singurul politician care se gandeste si la cei saraci. tara aceasta este a tuturor nu numai a imbogatitilor de la PDL. ce vrei sa spui cu "noiembrie, ultimul bal"? este o ironie ieftina. sa-ti fie rusine

saskiul said...

@ Anonymous:
In mod normal mesajele anonime de felul acesta sunt automat sterse (cand nu sunt cu totul ignorate) pe acest blog. De data aceasta am sa fac o exceptie. Nu atat pentru Anonymous care a scris aceste randuri, cat pentru mine in primul rand. Si pentru altii, daca se vor folosi de raspunsul meu.
1. Nu este vorba despre ura la adresa lui Mircea Geoana. De fapt, in politica - pentru cei mai multi - daca nu esti cu unul il si urasti automat.
2. Pe ce anume se bazeaza afirmatia "domnul Geoana este singurul politician care se gandeste si la cei saraci"? Este ea o judecata de valoare, obiectiva, nepatimasa (deci fara ura fata de 'tabara adversa') sau o rabufnire umorala?
3. Corect, "tara aceasta este a tuturor nu numai a imbogatitilor de la PDL". mai exista - cum sa-i uitam? - imbogatitii FSN, PDSR, PSD, PRM etc. lista e mult prea lunga. asa e. ar fi pacat sa-i avem in vedere numai pe cei de la pdl.
4. Ce vreau sa spun cu "noiembrie, ultimul bal"? nimic. e un titlu de film romanesc pe care unul din principalele ziare anti-Basescu s-a gandit sa-l comercializeze in ziua de 6 decembrie 2009, cand a avut loc turul al doilea al alegerilor prezidentiale in Romania. la ce s-au gandit ei cand au ales film pentru 6 dec. e, cred, usor de inteles. deci ironia - ieftina sau nu - este a LOR, nu a mea.
5. Iti multumesc, sincer, pentru apostrofare ("sa-ti fie rusine") pentru ca chiar cred ca rusinea va salva omenirea, deci si pe mine. nu stiu daca asta a fost intentia, dar ai reusit sa ma imbogatesti cu acest sfat.