Thursday 17 December 2009

Off the main stream

Sanda Ţăranu, una din cele mai rafinate crainice TV de pe „vremea aia”, când televiziunea – deşi cenzurată – încă putea fi apelată cu „dragostea mea”, afirmă într-un recent interviu: „Aşa cum e viaţa noastră, aşa se vede la televizor. Încerc să judec corect şi să nu mă las influenţată. Aşa că închid televizorul, mă duc la cartea mea. Nu am crezut că o să ajung să nu mă mai uit la televizor ca să mă protejez.”

Într-o zi, povesteşte distinsa doamnă, i-a scris un băieţel: „Să ştiţi că atunci când apăreţi la televizor, la noi în casă se face linişte”. La început s-a simţit măgulită dar pe urmă, mărturiseşte această femeie îndrăgostită de meseria ei ca nimeni altcineva, s-a speriat îngrozitor: „Mi-am dat seama ce responsabilitate extraordinară am, pentru că în meseria asta orice greşeală poate să dărâme tot ce ai construit, mai ales una de cultură generală. Contează cei şapte ani de acasă. Educaţia pe care ai primit-o, ceea ce ai reuşit să acumulezi pe parcurs. Se vede dacă-ţi faci meseria cu plăcere, interes şi respect faţă de cel care te ascultă. Iar astăzi la televizor sunt prea puţini oameni educaţi. Doamnele care fac talk-show-uri s-au masculinizat, au devenit mai dure…” Dar responsabilitatea aceasta pe care o invocă un om din media ar trebui să o resimtă şi un dascăl şi, probabil, alte bresle nu mai puţin. Practic, ar trebui să fie în sângele oricărui om care-şi pune viaţa „în vitrină”, care e un formator de opinie, care – mai ales – ştie că se adresează copiilor, tinerilor.

Din păcate însă, cei care îşi pun astfel de probleme (cultura generală, cei şapte ani de-acasă, educaţia etc.) sunt sau izolaţi sau pensionaţi. Şi-ntr-un caz şi-n celălalt sunt off the main stream şi atitudinea lor trece neobservată. Până la urmă asta e: fiecare se salvează – de urât, de sminteli, de frică, de singurătate, de vulgaritate, de minciună etc. - cum poate…



2 comments:

Anonymous said...

Astazi,intr-o scurta pauza,am frunzarit si eu putina presa.Si mie mi-a atras atentia in suplimentul de la" Adevarul"interviul d-nei Sanda Taranu.Este dureros,grav chiar,cand un om de televiziune ajunge sa elimine tv-ul din viata sa pt a se proteja de urit,de sminteli,de vulgaritate,de minciuna,de manipulare ,etc(cum spuneati)Tot in Adevarul(parca)citeam despre un studiu de piata care" arata "emisiunile preferate de romani-primele locuri in top fiind ocupate de emisiunile cu grad ridicat de vulgaritate(Test de infidelitate,Tradati in dragoste)Ma mir ca nu le este rusine sa catalogheze astfel o natiune-NOI NU LE PREFERAM!NOI LE PRIMIM SPRE VIZIONARE FORTAT!!NI SE VIRA PE GIT PINA LA SUFOCARE!!!AR TREBUI SA SRIGAM LA CASERIA OPERATORILOR DE CABLU HELP!!NU NE MAI INTOXICATI SI NU NE MAI INDOBITOCITI-NOI NU PENTRU ASTFEL DE EMISIUNI PLATIM.NOI NU SUNTEM UN ASTFEL DE POPOR!!!voi(cei aproape toti din televiziunea romaneasca)sunteti niste oameni mici,neprofesionisti,de care ne este lehamite(pacat de putinii PROFESIONISTI pe care i-ati sufocat -ca si pe NOI,dealtfel.)Sa va fie rusine ca va permiteti sa ne mintiti cu studiul de piata si sa ne catalogati astfel.Sa va fie rusine ca tinjim(si nu avem)dupa oameni care sa faca televiziune adevarata.Sa va fie rusine ca ajungem sa renuntam la tv.ASTA ar trebui sa le spunem.

saskiul said...

@ Anonymous
Stimabile Anonim, iti inteleg dorinta de a vedea si programe TV decente (cum sa le spun?), culturale, de bun simt etc.
Insa nu uita ca marea majoritate din pacate prefera - nu de ieri, de ezi - subcultura, prostul gust, kitschul. Inainte de invazia de programe mediocre si submediocre, de acest divertisment vulgar, scandalos de vulgar, de stirile dramatice cosmetizate ca sa fie atragatoare etc. a existat o preferinta (vox populi) pentru altfel de vedete, subiecte etc. Nici maneaua, nici Vacanta Mare, nici Buzduganii cu farsele lor, nici Teo si nici OTV (apropo: e oglinda, pentru foarte multi) s.a.m.d. nu s-au nascut ieri. Preferinta pentru toate acestea exista cu mult inainte de 1989. Din pacate insa este tot mai greu sa intalnesti acele oaze de frumos, de tandrete, de sensibilitate si chiar de inteligenta in posturile TV (inclusiv in cele nationale, de stat).
Asa ca degeaba te superi. Nivelul de educatie al poporului asta e, n-ai ce-i face. Uite la statistici: pe glob muzica simfonica sau jazz nu depaseste ratingul de 10%. Poate ca, in unele parti, nu se apropie nici de 5%. In materie de filme e la fel. Poporul vrea de cand e lumea paine si circ. Restul (capodoperele, operele inteligente) sunt exceptii. N-avem ce face.