Saturday 14 February 2009

Golden Age

Seara am fost în vizită pe la Anca & Irina. Am întâlnit-o acolo pe cumnata Ancăi cu băieţelul acesteia. Copiii s-au jucat cu o minge uriaşă de plastic şi-au alergat încoace şi-ncolo, au făcut tumbe, fără să ştie, desigur, că vine o zi în care nu vor mai fi copii. La vârsta lor, orice gafă e scuzabilă orice răutate nu e de fapt răutate. Am urmărit câteva cadre din Faleze de nisip, care se difuza pe canalul ProCinema – multiplu exerciţiu de măiestrie (pentru regizorul Dan Piţa; pentru scenaristul Bujor Nedelcovici din al cărui roman, Zile de nisip, Piţa a decupat o poveste foarte aproape de ceea ce îl interesa în acel moment: un conflict între un om realizat din punct de vedere profesional, un om la apogeu şi un altul, în aparenţă un nimeni, care se va dovedi însă mult mai puternic, mai rezistent psihic; pentru compozitorul Adrian Enescu; pentru operatorul Vlad Păunescu; pentru actori: Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Carmen Galin, Marin Moraru, Ion Vâlcu, Vasile Cosma, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Ovidiu Schumacher, Ileana Ploscaru) pus sub obroc şi redat publicului abia în februarie 1990. Un film pe care l-am aşteptat câţiva ani şi pe care, iată, am reuşit să-l văd abia atunci când a picat guvernul ceauşist. O operă cinematografică aparte, aşa cum după 1990 nu se mai fac la noi. Puţin după ora 19.00 am căutat pe net frecvenţa Radio Pontes, unde Costi avea emisiunea „Nostalgic on-line”. Am reascultat astfel o nouă selecţie a acestui DJ - acestui om - atât de special (melodii pop din anii 60-80, cortine muzicale etc.), foarte aproape de ceea ce ascult eu în mod obişnuit.

4 comments:

Anonymous said...

Am vazut si eu filmul cu ani in urma, nu mai tin minte daca a furat sau nu ?

saskiul said...

Pai n-a furat, a fost o 'eroare judiciara'. Insa nu furtul de aici conteaza (sau gasirea faptasului), ci ceea ce se intampla cu personajul doctorului furat...

Anonymous said...

contaza foarte mult in opinia mea . disparitia sacosei este cauza care decalnseaza obsesia legata de a stii sigur , este ca in viata, ignoram cauza si vedem doar efectul , furi de foame sau furi ca esti hot din nastere ?daca ai fi avut paine pe masa mai furai ?daca doctorul stia ca el este autorul se mai intorcea toamna sa il mai descoasa sau isi vedea de treaba lui .

saskiul said...

eh, e adevarat si asta. eu spuneam ca miza acestui filmu nu este furtul in sine (din nevoie, cum scrii, sau din 'reflex'), ci intreg procesul pe care-l declanseaza-n mintea doctorului. furtul este aici un 'catalizator' care pune in miscare orgoliul doctorului si 'coloreaza' mai bine relatia lui cu Cristina (care-l va parasi), cu ceilalti...Furtul din 'nevoie' sau 'de saracie' este obiectul unui ALT film, nu al "Falezelor de nisip"...opinia mea.