Thursday 3 December 2009

Al 41-lea

O, da. Urmează al 42-lea. An de care trebuie să ţin şi mai straşnic să nu plece, hoţomanul, aşa cum au plecat, grăbiţi, toţi cei dinaintea lui. Dar a fost o zi bună. După un duş rece (orele - curs practic - de educaţie rutieră), am început să tălmăcesc în română un documentar ceh (The Power of the Powerless) despre istoria cehă din ultimii cincizeci şi cinci de ani. Şi-am fost sunat sau vizitat sau contactat via messenger / SMS de familie (largo sensu), prieteni, cunoştinţe, elevi. Toţi din aceeaşi pricină şi cu acelaşi mesaj principal: „Many happy returns!”. La toţi care se ştiu involved le mulţumesc şi pe această cale.

Pentru intervalul dintre nodul 41 şi nodul 42 trag nădejdea să fiu mai sensible şi mai sensibil, mai îngăduitor, dar şi mai ferm (acolo unde trebuie), mai organizat, mai bun şi mai puţin risipitor. Un sumar rewind îmi spune că „al 41-lea”, an care tocmai s-a încheiat, a avut – pentru întreaga noastră familie (stricto sensu) happening şi bucurie. Care bucurie sperăm să rodească la primăvară, atunci când mugurii copacilor dau în floare. Până atunci trebuie … răbdare şi încredere. Mugurii nu se deschid cu deştele. De-aia nici nu vreau să măresc viteza. Dau play că-i mai frumos şi mai firesc aşa. Chiar nu doresc (de ce mi-aş dori?) un fast forward.



14 comments:

Ioann said...

Noduri, care sugerează o reţea, ferestre care lasă lumina dar şi sporesc taina, în-plinirile ne însumează lumii în care trăim ştiuţi şi ne-ştiuţi deopotrivă, singuri cu ai noştri şi cu Dumnezeu. Drum BUN, pe mai departe, către aproape, tot mai aproape!

saskiul said...

multumesc foarte mult. marian

pescarus said...

Am o intrebare.
Avem o calimara cu "cerneala poetica". Daca in aceasta cerneala, un scriitor isi inmoaie pana, un pictor isi inmoaie pensula, un sculptor dalta... atunci, un regizor cu ce deseneaza filmul sau?

saskiul said...

Pai stii si singur raspunsul. Oarecum asemanator cu ceea ce deseneaza o piesa de teatru regizorul de teatru: actori, muzica, decor, costume, lumini (la care se adauga decupajul regizoral - vorbele). Deci imprumuta, in parte, si de la scriitor, asa cum imprumuta forme si culori de la sculptor, de la pictor... Plus elementele specifice limbajului cinematografic: montaj, incadraturi etc. E, zau, mult de discutat...

Unknown said...

La Multi Ani Mariane si sa ai parte de tot ce-i mai bun si mai frumos pe lumea asta!

Scuze pentru intarziere, o sa tinem minte de acum inainte. De fapt Nico mi-a zis aseara ca s-ar putea sa fie ziua ta...

saskiul said...

Multam fain! :)

Anonymous said...

LA MULTI ANI si din partea mea! Nae, sau beletristic spus: "Amintiri din copilarie!"

saskiul said...

Curat(e) amintiri din copilarie! :) Multam.

marius said...

La multi ani ! Pace si profit !

Anonymous said...

La multz ani!
Zoe

P.S. Auzi, dar oare care ar fi varianta masculina a numelui Zoe? Zoo?

Anonymous said...

Un loc linistit si 'verde' intr-o lume 'tulbure'..
Multumesc pt.ca.. te-am gasit pe-aici!
:-)

La multi ani!
Cristi [P]

saskiul said...

Multumesc de urare, pseudo-anonime whoever you may be.

Anonymous said...

Titlul imi face pofta sa revad filmul lui Ciuhrai. Dupa vreo 25 de ani. Ce mult mi-a placut, tin minte!
Felicitari pentru blog-cinema si... La multi ani!
G.I.

saskiul said...

Multumesc pentru felicitari. La filmul lui Ciuhrai m-am gandit si eu cand am pus titlul :)