Friday, 27 August 2010

Noi rămânem oameni

1989. Textierul Dan V. Dumitriu, pentru Almanahul Scânteia Tineretului 1990:

Când lucrezi îţi vin o grămadă de idei şi trebuie să ai puterea să o selectezi pe cea mai bună. Ar trebui să-l vedeţi o dată pe Adrian Enescu stând între aparatele pe care le iubeşte atât de mult şi care clipesc misterioase din ochii lor de toate culorile, parcă înţelegându-i căutările. Ar trebui să-l vedeţi aşa mare, bonom şi mucalit, cum se ceartă cu el însuşi şi cu uzina aia de sunete în căutarea sonorităţilor perfecte. „Ce zici moşule?” Nu sunt eu chiar aşa de moş, dar aşa îşi alintă el prietenii. Mă vede că mă mişc pe scaun în ritmul muzicii. „Îţi place!”. Îmi place, cum să nu-mi placă! Se bucură ca un copil şi începe să cânte cu vocea lui de urs. „Aici o să vină un gong japonez” I-a mai trecut din euforie. „Nu-i gata. Trebuie să mai lucrez la ea.” Şi munceşte ceasuri lungi, aplecat peste clape, în căutarea unui singur sunet, unei singure secunde de inedit, pe care dumneavoastră nici n-o veţi observa. Îşi amestecă sufletul cu cutiile alea extraordinare într-o transă de bătrân alchimist, transformându-se cu fiecare sunet în încercarea de-a fi mai presus de toate un om. Aşa s-a născut Noi rămânem oameni. „De unde-ţi vin toate ideile astea, moşule?” „De la tine şi de la cei ca tine, Adrian!”.


2 comments:

Sasha said...

Aaaa, da, Adrian Enescu, un om deosebit, sa stii ca dupa ce mi l-ai prezentat pe scurt, m-am documentat din ce in ce mai mult, si mai ales am ascultat cel putin 80 de piese ale sale. Da maestre, cu articolul asta m-ai uimit, "Noi ramanem oameni".

Good night !!!

saskiul said...

Bravo! Felicitari pentru perseverenta. Andrian Enescu insa merita descoperit pentru zecile sale piese de muzica pop (usoara), electronica, jazz, pentru coloanele sonore gandite pentru zecile de filme si spectacole (teatru, balet etc.), mai nou pentru muzica electro-acustica si chiar simfonica pe care o scrie acum. Muzica lui te poarta pur si simplu spre taramul MUZICII. Din pacate nu sunt prea multi artisti autentici ca el pe aici, prin coltul asta de lume...