Saturday 1 November 2008

Cinemateque reloaded

O ceată de 70 de spectatori, în majoritate tineri (sub 30 de ani), a urmărit a bout de soufle Concurs de Dan Piţa într-un amfiteatru UVT. Au stat ţintuiţi pe scaune şi au pus întrebări după terminarea proiecţiei. De la RN aflu că doar o treime din ei erau membri A.S.C.O.R în urbea noastră, restul fiind neafiliaţi acestei ascociaţii (a cărei căpetenie este RN). Cred că le-a plăcut şi au percutat la mesajul strong al acestui film, chiar dacă – majoritatea for the first time - ei îl văd (spre deosebire de generaţiile mai vârstnice) într-o lume ce nu suferă de strechea totalitarismului. Oricum, filmul lui Dan Piţa are – pe lângă un miez duhovnicesc bogat - deschidere, metaforă, poezie şi nu îmbătrâneşte cu una-cu două. În recentul clasament (primul realizat vreodată) al filmelor româneşti, alcătuit de un număr de (cred) 40 de film critics din România, Concurs a ieşit pe locul 14 (din 60). Îndrăznesc să sper că va fi mai norocos - la fel ca Meandre (primul sub linie, pe locul 11), Moromeţii (by the way: pe you tube au postat recent un material nostalgic-înduioşător intitulat Moromeţii...după 20 de ani), 100 lei, Pas în doi, Faleze de nisip) la clasamentele următoare. Pe mine unul acest film m-a hrănit în anii adolescenţei şi mă hrăneşte neîncetat ever since. De aceea refuz să-i comentez doar stilul şi detaliile tehnice. Cred că substanţa lui merge mână-n mână (cum – din păcate - rar se întâmplă) cu forma, cu mijloacele cinematografice de exprimare. Şi invers.
În fine, filmul (pe care-l revăd a nu mai ştiu câta oară) mă invită să reflectez un pic (involuntar) la soarta Artistului (să-i numesc doar pe Dan Piţa şi pe Claudiu Bleonţ) mărturisitor de talent în vremuri ostile (anii optzeci), eşuat apoi în derizoriu când opreliştea ideologică
a căzut (pentru că, nu-i aşa, oameni suntem, iar ispita-i mare). Şi-ajungem astfel tot la paradoxul lui Gide: Arta se naşte din constrângere, trăieşte din luptă şi moare de libertate.

P.S. Last night, at the concert hall, they were playing Paganini (Concert no.2 for violin & orchestra) and Tchaikovsky (Symphony no. 6).

8 comments:

Pildit said...

Ok, m-ai convins sa-l vad si eu.
Pot sa te rog sa-l pui pe filebox.ro sau pe alt site de file-sharing?

saskiul said...

Nu stiu ce-i aia filebox.ro. Daca imi dai mailul tau ti-l trimit prin transfer.

Pildit said...

Sigur, putem incerca pe mail.
Mailul meu este tudor.danes la gmail punct com (l-am scris asa pentru a evita spamul :)

Filebox e un serviciu online unde poti uploada fisiere (pina la 3Gb) si le poti share-ui cu prietenii.

Se pare ca filmele romanesti sint greu de gasit pe net. Am cautat aseara si pe dC si pe torente si n-am gasit nimic..

saskiul said...

Filmele romanesti de o anumita factura sunt greu de gasit pe net. Celelalte (majoritatea) sunt peste tot: pe net, in programele TV reluate mereu si mereu etc. Ti-am trimis CONCURS prin upload. Enjoy! :)

Pildit said...

Multumesc !
Sint 2 CD-uri? am vazut ca fisierul are titlul 'CD 1'

Florin said...

Nu-mi trimiti si mie link-ul la Concurs? Se poate? Mersi

saskiul said...

Da, sunt 2 CD-uri. O sa-ti trimit si CD2.

Pildit said...

Ok, il astept si pe-al doilea :)